- Bara hår (och lite till)

tisdag 14 april 2015

Värmeverktyg

Idag tänkte jag reda ut lite frågetecken kring värmetång-djungeln.

Det mest användbara och vanligaste värmeverktyget är plattången, den tror jag att ni alla känner till! Finns dock i alla olika former och storlekar för olika ändamål. Standard plattången ser ut såhär: 

Det är den formen och storleken som är bäst när man vill använda den till att locka och platta håret med. En bredare plattång är bra att ha om man har tjockt eller långt hår och bara vill använda den till att göra håret rakt. En smalare tång är bra för korta, svårplattade hår. Mitt favorit märke är obviously GHD. Finns ingen bättre.

Locktången är också väldigt användbar. Den klassiska locktången är jämntjock över hela och har en klämma på för att enkelt kunna rulla upp håret. Den finns i många olika storlekar, allt från 19mm till 38mm i diameter. Jag använder dock nästan aldrig en klassisk plattång längre. Det går så mycket snabbare att locka med plattången och det blir snyggare, Men, har man svårt för att locka med plattången vilket jag kan förstå, så är locktången ett fantastiskt bra verktyg.
Kontången är en locktång, men utan klämman och är tjockare längst in och smalnar av ut i toppen. Den har fått ett rejält uppsving nu på sistone och blivit en konkurrent till plattången. Man kan få riktigt fina vågiga lockar med en sådan här. Att locka med en kontång går nästan lika snabbt som plattången. Man snurran en hårslinga runt tången och börjar in vid rötterna och jobbar sig utåt. Sedan håller man i toppen med fingertopparna i slutet, utan att bränna sig.. dock en utmaning i sig!

Vågtång är precis vad det låter som, en tång som skapar vågor. Väldigt lätt att använda då man bara "tångar" genom håret utan att ha någon speciell teknik. Den finns också i olika storlekar och utföranden. Det kan se ut såhär.


Den gamla hederliga våffeltången har vi väl alla en relation till på något vis? 90 talets fina fluffiga frisyrer i all ära. Min systers öra fick sig en kyss också, något hon sent glömmer. Jag har sett några tjejer som faktiskt hostat igång sin våffeltång och fått det att se rätt shysst ut. Fast det bästa användningsområdet är nog när man ska göra en uppsättning för att få volym och hållbarhet. Man kan också använda en mindre våffeltång för att få volym i ett utsläppt hår genom att våffla botten några centimeter under benan och neråt. (finns i form utav volymmaster från Björn Axén)

Fönborsten är också en sån där gammal goding som man kanske stött på hemma hos mormor men den är faktiskt underskattad. Det är jättesvårt att föna håret själv med rundborste och fön. Inget slår känslan utan ett riktigt bra fönat hår. Man kan använda den i handdukstorkat hår och torrt, precis som man hade gjort med fön och borste men endast med ett verktyg! Svårt att få tag på en idag har jag förstått. så flörta med mormor.. Hon kanske inte behöver sin längre.

Värmespolar är effektivt om man vill ha mer volym och lockar, man rullar upp hela håret i torrt tillstånd på uppvärmda spolar och låter dom sitta tills håret svalnat. Tar sedan bort spolarna och skakar ut lockarna, färdigt. Finns i olika storlekar.

Det finns säkert någon tång eller liknande som jag glömt eller uteslutit. Men det här är basutbudet enligt mig. Kanske djungeln blev lite mer förståelig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar