- Bara hår (och lite till)

torsdag 2 april 2015

Att föra en konversation

Det här med att prata med frisören..
Det kan vara svårt att föra en konversation med någon som man inte känner i 45 min utan att det ska kännas obekvämt. Som frisör har man sina inövade fraser som man gör kör som icebreaker. Dom byts ut med jämna mellanrum, lite beroende på säsong sådär.
Just nu kan mina lines låta ungefär såhär: "Har du en ledig dag idag eller slutade du tidigt?" "Kom du precis från jobbet?" "Vad ska du göra under påsken?" "Har ni några speciella påsktraditioner?" Bjäbb bjäbb bjäbb. Man blir som en robot som går på repaet. Men det fungerar oftast. Man kommer in på ett samtalsämne som flyter på av sig själv när man testat några inövade repliker. Men ibland inte, för att kunden inte vill prata eller man inte klickar helt enkelt. Då kan det bli såå stelt. Långa obekväma 45 minutrar eller ännu värre en långbehandling på 2,5 timmar.

Ibland är det skönt att inte prata. Då skiner man upp som en sol när kunden ber om en tidning eller helt enkelt bara är tyst. Självklart är det en del utav vårat jobb, att vara trevliga och få i gång en konversation men det ligger lite hos kunden också. Jag kan inte kräkas ut oneliners och inte få någon motfråga eller någon typ utav reaktion alls. Så tänk på det nästa gång du är hos frisören. Häng på konversationen, se det som ett tillfälle att lära känna en ny människa. Om du inte är sugen, ta upp en tidning! Solklar signal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar